Burn-out

De illusie dat je lichaam je geest te volgen heeft

De stress die tot een burn-out leidt, kan allerlei oorzaken hebben: werkdruk, relatieperikelen, geldzorgen en meer. Daarnaast speelt de rol van het lichaam een belangrijke rol. De fysieke gevolgen van een burn-out lijken minder belangrijk, en over fysieke oorzaken wordt al helemaal niet gesproken.

Als we tijdens de lange uren op kantoor of school onze vermoeidheid wegspoelen met koffie, enkel salades eten, of trainen voor die halve marathon, negeren we fysieke signalen. Het helpt ons te presteren. Je verlegt de grenzen van je kunnen door ze richting de grenzen van je willen te duwen. Dat je iedere vakantie ziek bent, neem je voor lief, want je bent zo lekker productief geweest. Je wordt zo bedreven in het negeren van je grenzen, dat je niet eens meer voelt waar die liggen. Sommige mensen vinden vermoeidheid en spierpijn nog altijd prettig, omdat het tekens zijn dat je je best hebt gedaan. Toegeven aan vermoeidheid geld als een knieval voor het lichaam.

Burn-out komt neer op een keiharde omkering van deze situatie. Niks mind, puur matter. Het lijkt alsof je lichaam, dat je zo lang tiranniek behandeld hebt, wraak neemt door niet langer te gehoorzamen.

Dit is geschreven door Bregje Hofstede van de Correspondent en verwoord precies waar burn-out over gaat. De disbalans tussen denken en voelen.

Haptotherapie helpt bij het in balans brengen van denken en voelen. Haptotherapie kan je weer helpen te luisteren naar de signalen van je lichaam. Het helpt je bewust te worden van de patronen die je hanteert die ervoor kunnen zorgen dat je een burn-out krijgt.

Veel van de burn-out problemen ontstaan door het gericht zijn op de buitenwereld. Wat vinden anderen van mij. Hierdoor ontstaat de neiging om over je grenzen te gaan omdat je je constant denkt te moeten bewijzen. Door lichaamsgerichte oefeningen ga je leren welke ruimte jij in kunt nemen en hoe je aan de grens kunt gaan staan om je ruimte te bewaken.

Wanneer haptotherapie bij burn-out

  • Je hebt moeite om je grenzen aan te geven
  • Je concentratie is ver te zoeken. Je bent nergens toe in staat: Je kunt niet lezen, schrijven, noch converseren 
  • Zintuiglijke indrukken komen veel te fel binnen 
  • Een gesprek voeren voelt alsof iemand in je oor gilt; het lukt soms niet om een zin van begin tot eind te volgen en je denkt alleen: o nee, straks moet ik iets terugzeggen 
  • Als je je ogen sluit, bevindt je je in een mentale ruimte zo groot als een luciferdoosje waarin je nog geen drie gedachten tegelijk kwijt kan
  • Je hebt last van stemmingswisselingen. Je bent sneller boos of geëmotioneerd 
  • Je lichaam eist, met hartkloppingen, pijn en hyperventilatie, alle aandacht op

Herken jij jezelf in een of meerdere bovenstaande punten, wil je een afspraak maken of gewoon wat meer informatie? Neem contact met me op.