Wat is haptotherapie?

Haptotherapie houdt zich bezig met al datgene wat gevoelsmatig beleefbaar gemaakt en opgeroepen kan worden. Wat gebeurt er met je als iemand te dichtbij komt, als je mensen te dichtbij laat komen of als mensen op afstand blijven. Welke patronen hanteer je hierbij? Blijf je bijvoorbeeld, als iemand te dichtbij komt, zitten of staan terwijl je liever een eindje zou opschuiven. Als dit duidelijk is kunnen we samen kijken hoe je in beweging kunt komen. Welke ruimte jij nodig hebt in relatie tot de ander?

Op deze wijze krijg je inzicht in je problematiek. Je krijgt zicht op de wijze waarop je in het leven staat en op de wijze waarop je omgaat met mogelijke klachten en problemen. Haptotherapie laat je aan den lijve ontdekken dat je zelf keuzes kunt maken en hoe je dat kunt doen. Je leert hoe je hiervoor zelf verantwoordelijkheid draagt en zo kun je beter met jezelf en je omgeving omgaan.

De essentie van haptotherapie is bevestiging. Ontmoeten, heel maken, in contact treden met jezelf en de ander. Om jou om wie je bent, met al je goede en minder goede eigenschappen, te bevestigen. Er is dus geen sprake van een lichaamsgericht contact (zoals massage of fysiotherapie) maar van een persoonsbevestigend contact.

Wanneer haptotherapie?

  • Als je geen initiatieven durft te nemen
  • Als je moeite hebt met iets voor jezelf te vragen
  • Als je je leven wilt veranderen, maar je weet niet hoe
  • Als je je continue gejaagd, druk en overbelast voelt
  • Als je moeite hebt nare gevoelens, ziekte of handicap te accepteren
  • Als je het gevoel hebt dat je niet op je plek zit of niet lekker in je lijf zit
  • Bij lichamelijke (spannings)klachten zoals hoofdpijn, hyperventilatie, nek- en rugklachten

Herken jij jezelf in een of meerdere bovenstaande punten, wil je een afspraak maken of gewoon wat meer informatie? Neem contact met me op.