Haptotherapie en kanker

Kanker brengt veel onzekerheden met zich mee. Wat zijn mijn levensverwachtingen? Kan ik lichamelijk nog wel volledig functioneren? Hoe zit het straks met mijn werk? Hoe gaat mijn directe omgeving om met mijn ziekte? Daarnaast geeft kanker en/of de behandeling daarna ook veel lichamelijke klachten. Vaak ben je moe, misselijk, dingen die je voorheen met gemak deed kosten je nu veel meer moeite. Het kan ongemak geven op het gebied van blaasproblemen, darmen, luchtwegen, littekens enz. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor je seksualiteit.

In haptotherapie wordt aandacht gegeven aan wat je voelt, waar je dat voelt in je lichaam, hoe het voelt, wat het oproept en wat je daarmee zou willen. Het voelen en daarna verwoorden van pijn, verdriet, angst is de eerste stap op weg naar herstel van de verbinding met jezelf en met de buitenwereld. Het is een verbreken van het teruggetrokken zijn. In het begin is het een zoeken naar woorden, voor wat er zich in je lichaam heeft afgespeeld. Door deze zoektocht komen er steeds nieuwe inzichten bij, die wezenlijk zijn en er ontstaat ruimte om op een eigen manier om te gaan met pijn, verdriet en angst.

Door praten en het aanraken van je lichaam merk je dat er emoties boven komen, waar je je niet bewust van bent. Je ontdekt beter waar de spanning in je lijf zit en wat dat met je doet. Door wat je tijdens de behandeling bespreekt en wat je bij het aanraken voelt, leer je de dingen meer te relativeren. Je hoofd wordt leger, je leert je lichaam beter kennen en je kunt meer loslaten.

Wanneer haptotherapie bij kanker?

  • Als je je in de steek gelaten voelt door je lijf
  • Je wilt leren omgaan met de pijn, het verdriet en de angst
  • Je weer in je kracht wilt komen te staan
  • Als je worstelt met de veranderingen die zich in je lijf hebben voorgedaan
  • Als je opnieuw je seksualiteit wilt beleven
  • Als je last hebt van slaapproblemen, paniekaanvallen, somberheid of gevoelens van machteloosheid

Herken jij jezelf in een of meerdere bovenstaande punten, wil je een afspraak maken of gewoon wat meer informatie? Neem contact met me op.