Wat is haptonomie?

Haptonomie houdt zich bezig met het gevoelsmatig contact tussen mensen. De tastzin is het eerst ontwikkelde zintuig en is de meest directe vorm van communicatie. Een zuigeling bijvoorbeeld is volkomen afhankelijk van deze vorm van het uitwisselen van gevoelens. Het op de buik liggen bij de ouders, gedragen worden, gevoed worden, verschoond worden met zachte, warme handen. Het vormt de basis van de gevoelsmatige ontwikkeling van een mens.

De haptonomie gaat uit van het lichaam als drager van gevoelens. Het lichaam heeft dus een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden ook op latere leeftijd. We kennen allemaal het gevoel van een heerlijke ontspannen massage, het gevoel van het krijgen van een knuffel van onze geliefde of onze kinderen of het lekker tegen je geliefde aanliggen. Maar ook het gevoel dat je je terug trekt of agressief gedraagt als je je met je rug tegen de muur voelt staan.

Vaak ben je je van deze gevoelens helemaal niet bewust. Hoe komt het toch dat je je altijd aan de regels houdt, terwijl je diep van binnen wel een keer los wilt gaan. Maar ja, wat zullen anderen daar van vinden?

Haptonomie kan door het laten ervaren van een respectvolle en bevestigende aanraking een opening bieden om weer ruimte te maken voor de eigen beleving in contrast met aangeleerd of aangepast gedrag. Hierdoor leef je meer op basis van je eigen gevoel en minder op wat de omgeving er van zal vinden.